Analytics Translator: The new must-have role

McKinsey & Company in Harvard Business Review

Kandidaten

Welk probleem lossen we voor je op?

Ben je actief in data en analytics of zou je dat wel willen worden, bijvoorbeeld vanuit je HR-expertise? Jij begrijpt namelijk in welke tijd we leven en data is here to stay. Je wilt nu de basis leggen voor een mooie, toekomstbestendige carrière of je wilt graag een volgende stap zetten, maar je weet niet goed wat bij je past.

Welke oplossing bieden wij?

Wij geven je advies over ontwikkelmogelijkheden op het gebied van een data driven carrière. Voor een specifieke vacature gaan we uitgebreid met elkaar in gesprek. Wij vinden het namelijk belangrijk om je goed te kennen, zodat we de juiste match kunnen maken. Zien wij een goede aansluiting bij een openstaande vacature dan zullen wij jou voorstellen bij onze opdrachtgever.

Welke vaardigheden zijn nodig

De rol van Analytics Translator is zeer divers en de verantwoordelijkheden zijn groot. Dit maakt dat de volgende vaardigheden van essentieel belang zijn:

Voor elke Translator is domeinkennis de belangrijkste vaardigheid. Je moet expert zijn in zowel jouw branche als je bedrijf om de waarde van AI en analytics in de bedrijfscontext goed te kunnen vaststellen. Je moet weten op welke kpi’s het bedrijf wordt gestuurd en wat de impact is op de resultaten, inkomsten, relatie met de klanten, etc.

Naast domeinkennis moeten Analytics Translators beschikken over kennis en  inzicht in kwantitatieve analysetechnieken, data engineering en data science. Vaak hebben Translators een traditionele technische achtergrond (wetenschap, technologie, techniek of wiskunde). En hoewel ze niet noodzakelijk in staat moeten zijn om kwantitatieve modellen te bouwen, moeten ze wel weten welke modellen er beschikbaar zijn en wat het zegt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan deep learning of regressieanalyse, en weten bij welke zakelijke problemen zij toegepast kunnen worden.

Tevens moeten Translators ook in staat zijn om de resultaten te kunnen interpreteren.

Een beheersing van project- en procesmanagement vaardigheden is een must. Je moet in staat zijn om een analytics project vanaf het begin aan te kunnen sturen, vanaf het initiatief, via de productie naar implementatie en je moet inzicht hebben in de fasen van het analytics project en de bestaande valkuilen en uitdagingen.

Bovenstaande vaardigheden zijn grotendeels aan te leren. Daarnaast moet je ook een ondernemende instelling hebben. Je hebt het enthousiasme, hebt kennis van het aansturen van een organisatie om tussen de vele technische, politieke en organisatorische obstakels door te kunnen navigeren of deze te voorkomen. Dit is meestal minder makkelijk aan te leren en de beschikbaarheid van ondernemende personen kan deels afhangen van de cultuur van de organisatie.

Wij richten ons op twee profielen

I am text block. Click edit button to change.

Analytics Translator

Hierbij maken we onderscheid tussen twee types: de translator, die vanuit domein- en business kennis interesse heeft in data driven besluitvorming, en de techneut/data scientist, die interesse heeft in de toepassing van de inzichten binnen de organisatie.

People Analytics Professional

 De HR-professional die ervaring en interesse heeft in datagedrevene besluitvorming binnen het domein HR

Onze diensten voor professionals

Carriere advies

We helpen professionals zich voor te bereiden of aan te passen aan data-driven rollen in het huidige tijdperk van data en analytics

Nieuwe baan

We vinden uitdagende vaste en tijdelijke banen voor gepassioneerde data & analytics professionals

Ontwikkeling

We coachen kandidaten in hun nieuwe rol en hebben overzicht van de beste opleidingen op het gebied van data & analytics.